Medicinale paddestoelen

Aromatherapie bij dieren

Aroma therapie is het gebruik van essentiële oliën om het fysiek en emotioneel welzijn te verbeteren. Essentiële oliën zijn geconcentreerde geneesmiddelen die voornamelijk worden gewonnen door destillatie uit kruiden, bloemen, vruchten, wortels en zaden. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen die verschillende kwalen in lichaam en geest kunnen helen en in evenwicht brengen.Essentiële oliën kunnen erg snel werken, de effecten worden vaak binnen enkele dagen al waargenomen en soms zelfs direct na de behandeling. Wanneer een dier lijdt aan een fysieke of emotionele aandoening, zal het in zijn natuurlijke habitat de juiste plant of het juiste kruid opzoeken om zijn gezondheid te herstellen. Vandaag de dag hebben de meeste dieren echter niet die keuzevrijheid en zijn ze afhankelijk van ons mensen.

Wat zijn essentiële oliën

Alle planten op deze aarde hebben een geur. Er zijn planten die erg sterk ruiken, andere weer wat minder. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Voor zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insecten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken (te vergelijken met de menselijke hormonen).  In de middeleeuwen ontdekte men een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof vrij te maken dmv waterdampdestillatie. De meeste oliën worden op die manier gewonnen maar sommigen, zoals citrusfruit worden koud geperst.  Destillatie kan de chemische samenstelling van de oorspronkelijke plantaardige olie aanzienlijk veranderen waardoor er een zeer geconcentreerde en krachtige  olie ontstaat. Essentiële oliën kunnen oa gebruikt worden voor klachten zoals:

  • pijn
  • antibacterieel en immuunversterkend
  • spijsverteringsproblemen
  • urineweginfecties
  • oor en oog problemen
  • kennelhoest
  • huidklachten en allergieën
  • gedragsproblemen

Hoe werkt het

Dieren zijn veel gevoeliger voor oliën dan mensen. Ze zijn geboren met signaleringskanalen die verschillende problemen verbinden met verschillende reuk en smaaktrajecten. Honden bijvoorbeeld hebben maar liefst 278 miljoen sensorische receptoren die helpen om geurstoffen te identificeren, mensen daarentegen hebben 5 miljoen receptoren om geuren te herkennen. Omdat alles is gebaseerd op interne signalen weet een dier van nature feilloos welke therapeutische planten het meest geschikt zijn voor een bepaalde aandoening.  Afhankelijk van de gezondheid op dat moment zal er een bepaalde voorkeur zijn voor geuren en smaken van een plant die het dier op dat moment nodig heeft. Bij een infectie zullen antibacteriële  oliën uitgezocht worden en bij een blessure met gewrichts, spier, of zenuw pijn zullen pijnstillende oliën gekozen worden.  Hoe ernstiger de conditie is hoe aangenamer de heilzame plant zal zijn. Voor gezonde dieren  zullen deze oliën als neutraal beschouwt worden of zelfs onplezierig of schadelijk.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen zijn vaak niet wat ze lijken! Hoe reageren we zelf als we ons niet lekker voelen? Sneller geïrriteerd, chagrijnig, boos, niet aangeraakt willen worden enz. Wanneer dieren zo reageren wordt dit vaak afgedaan als een gedragsprobleem maar in 90% van de gevallen is er een lichamelijke klacht aanwezig. Het dier kan niet praten en probeert ons duidelijk te maken dat er iets niet in orde is.

Laat een dier altijd zelf  kiezen welk aroma hij of zij  nodig heeft

Honden hebben zo’n 278 miljoen sensitieve receptoren en  872 genen om specifieke geuren te herkennen. Mensen daarentegen hebben 5 miljoen sensitieve receptoren waarvan  maar 339 specifieke geur-genen. Honden kunnen geuren die 100 miljoen keer minder geconcentreerd zijn waarnemen dan dat wij mensen kunnen.

Het natuurlijk instinct van het dier weet wat het nodig heeft. Het vergist zich nooit!