Fascia ook wel bindweefsel genoemd

Fascia komt uit het latijn en betekent letterlijk “band”.

We kennen allemaal wel het skelet met de spieren daaromheen. Fascia is eigenlijk datgene wat het skelet met de spieren verbind. Vandaar dat we fascia ook wel bindweefsel noemen. het verbindt alles met elkaar. het is een 3D web van elastische vezels en plak eiwitten (de lijm) die ervoor zorgt dat alles goed functioneert en op de juiste plek blijft zitten. Het beschermt alle interne structuren als een tweede huid.

Wanneer door trauma, blessures, ontstekingen, operaties of overbelasting de fascia niet meer goed functioneert, ontstaat er pijn en bewegingsbeperkingen. Vergelijk het met een te strakke jas waardoor je je armen niet fatsoenlijk meer omhoog kan krijgen of een te strakke broek waardoor je verkrampt gaat lopen.

Behandeling van de fascia

De werkwijze behelst het identificeren van een specifiek gebied van de fascia in relatie tot een beperkte beweging . Zodra een beperkte of pijnlijke beweging wordt geïdentificeerd, dan is een specifiek punt in de fascia betrokken. Door de juiste manipulatie van dit deel van de fascia, kan beweging worden hersteld.

Afhankelijk van de klacht en de duur van de klacht, zijn er meestal een aantal behandelingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Toch is er vaak al na de eerste behandeling direct een zichtbaar resultaat.