Voeding

Wat is gezonde voeding voor jouw hond of kat?

Gezondheid van zowel mens als dier hangt samen met een normaal metabolisme. Een normaal metabolisme vereist een gezonde levensstijl en voeding is daar een zeer belangrijke factor in. De meeste mensen gaan ervan uit dat als er maar voldoende vitamine, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten in de voeding aanwezig zijn, dit dan ook per direct een gezonde voeding is. Dit is niet helemaal juist.

De manier van bereiden van de voeding heeft een grote impact op ons metabolisme. Des te meer de voeding bewerkt is (verhit, gedroogd, geperst, verpakt, geconserveerd, gekleurd en op geur/smaak gemaakt) des te meer chronische en terugkerende gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan. Vergelijk het met jezelf. Elke dag gedurende de rest van je leven kant en klaar maaltijden eten uit pakjes of blik zal ook zeker niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid.

Hieronder een lijstje van meest bewerkt naar minst bewerkt.

 • Brokken
 • Blikvoeding en kuipjes
 • Gestoomd vlees
 • Rauw vlees
 • Zelfgemaakt/gekookt voedsel
Wat doet bewerkt voedsel dan precies?

Bewerkt voedsel geeft hoge insuline spiegels wat ontstekingen geeft in het lichaam en uiteindelijk leidt tot de hedendaagse ziektes bij onze huisdieren.

Hoe weet je nou precies of jouw dier hoge insuline spiegels heeft?

Overgewicht wordt altijd veroorzaakt door hoge insuline spiegels. Als dit maar lang genoeg duurt kan er op den duur suikerziekte ontstaan. Met name katten zijn hier gevoelig voor! Andere gevolgen van hoge insuline spiegels zijn, terugkerende infecties zoals:

 • Blaasontstekingen en infecties
 • Urinewegontstekingen/obstructies
 • Huidproblemen zoals jeuk en hot spots
 • Oorontstekingen
 • Diarree
 • Chronisch braken
 • Alvleesklierontsteking
 • Oogontstekingen
Wat zorgt ervoor dat de insulinespiegel stijgt?

Het bewerkte voedsel heeft als nadeel dat het te makkelijk en te snel verteerd wordt. Daarnaast zit er in bewerkt voedsel vaak veel suiker of zetmeel. (zetmeel is eigenlijk de lijm om de brokken bij elkaar te houden). Een goedkope manier van calorieën.  Los van de voeding speelt beperkte lichaamsbeweging ook nog een grote rol in de stijging van de insuline spiegel.

Het darmstelsel van honden en katten en met name katten is niet gemaakt om grote hoeveelheden koolhydraten te verwerken. Het zijn carnivoren en hoge doseringen koolhydraten geven hoge insuline spiegels en worden direct omgezet in vet. Zij moeten hun voedingstoffen halen uit dierlijke eiwitten (Vers Vlees). Bij katten gaat het nog een stapje verder, die bezitten namelijk geen enzymen om plantaardige eiwitten te verteren. Vandaar dat de voeding van een kat voornamelijk moet bestaan uit dierlijke eiwitten.

Waarom geeft bewerkt voedsel naast verhoogde insuline spiegels nog meer problemen?

De andere reden waarom bewerkt voedsel zoal brokken en blik problemen geven is dat bij het bewerken vele voedingstoffen verloren gaan. Bepaalde voedingstoffen worden na bewerking weer aan de voeding toegevoegd maar wij mensen kunnen nooit 100% weten welke voedingstoffen wel en welke niet verloren zijn gegaan. Het is dus gewoon een kwestie van gissen. Dit probleem heb je niet bij rauw of zelfgemaakt voedsel.

Dan rijst de vraag natuurlijk vandaag de dag, is vers vlees wel veilig om te voeren?

Vers (rauw) vlees kan inderdaad soms bacteriën bevatten die tot ziektes kunnen leiden maar de meeste commerciële rauwe voedingen bevatten weinig bacteriën omdat deze bijna allemaal om zeep geholpen worden door het invriezen. Is dit niet helemaal het geval dan zorgt de zure maag van onze carnivoren er wel voor dat niks het meer overleeft. Heeft je huisdier toch nog problemen met het verteren van vers vlees dan is zelfgemaakt voedsel vaak de oplossing.

Positieve effecten

Op den duur zal vers vlees voeding het leven van uw huisdier verbeteren. Niet alleen zal de vraag naar ontstekingsemmers en antibiotica afnemen maar ook zal het een positieve uitwerking hebben op alle chronische aandoeningen zoals nierfalen, leverfalen, huidproblemen, autoimmuunziektes en kanker.

Geen tijd om zelf te koken of het is te duur?

Mocht u toch voor de bewerkte voeding gaan. Kies dan in ieder geval de bewerkte voeding die hoog in het dierlijk eiwit gehalte zit. Voor katten raden wij ook nog aan een natte voeding te kiezen omdat katten vrij weinig drinken en  hun vochtbehoefte voornamelijk uit de voeding halen. Dit voorkomt vaak blaasgruis en urinewegobstructies.

Katten overzetten op vers vlees!!!!!!!

Het kan een enorme worsteling zijn om katten over te zetten op vers vlees maar hoewel het soms lang kan duren, de aanhouder wint. Met wat tips en heel veel geduld is iedere kat over te zetten op vers vlees. Ga niet zelf experimenteren maar vraag advies!

Heeft u problemen met uw huisdier en wilt u overstappen op een andere voeding die beter bij uw huisdier past, dan kunnen wij u helpen middels voedingsadvies op maat.

Neem contact op voor een afspraak.